Translations, Immigration & Public Notary ServicesPropuneri de schimbari in procesarea vizei H-2B


Washington, DC-USA.

   Serviciul de imigratzie si cetatzenie a editat azi Jan.27.2005 in Registrul Federal (8 CFR Part 14) un proiect de functzionare care va modifica in mod substantzial programul de viza H-2B. Acest program permite patronilor americani sa ceara admiterea de lucratori straini care sa suplineasca cerintzele de virf intermitente in fortza de munca, sau cerintzele sezoniere de fortza de munca cind nu reusesc sa gaseasca muncitori in cadrul fortzei de munca locale.

   Printre altele noul proiect proupune :
- Stabiliriea unui proces rapid dintr-un singur pas ptr patronii americani care cauta muncitori temporari in baza programului H-2B.

- Obligativitatea inaintarii unei petitzii electronice ptr lucratorii "nonimmigrant" (formularul I-129) in marea majoritate a cazurilor.

- Cu mici exceptzii, elimina necesitatea, din partea patronilor american,i de a obtzine un certificat de munca din partea Departamentului de Munca.

- Stabilirea unui nou mecanism de management care va permite USCIS sa controleze usor integritatea programului H-2B.

    Aceste propuneri de functizonare vor creste eficientza programului, eliminind anumite bariere regulatorii.
Programul a fost infiintzat in 1952 si a functzionat fara modificari legislative pina in 1990 cind Congresul Statelor Unite a atasat o limita in numarul de vize acordate anual.

   Regulile prezente cer ca angajatorul sa obtina un certificat temporar de munca de la Secretary of Labor inainte de a obtzine permisiunea de a angaja un muncitor sub viza H-2B.

   Intirzierele in procesarea cererilor de certificat de munca, combinate cu o perioada relativ scurta de valabilitate a vizei lucratorului in SUA au descurajat pe multzi in utilizarea acestui proram.

   Noul regulament va inlatura multe din aceste bariere birocratice.

   Sub prezenta legislatzie angajatorul trebuie mai intai sa testeze piatza muncii si sa demonstreze ca nu gaseste pe piatza locala fortza de munca necesara si in plus sa se angajeze ca va plati lucratorul cu un salariu care nu va afecta piatza muncii din SUA.

   In general perioada ceruta ptr un H-2B trebuie sa fie mai mica de un an de zile si numai in condtizii speciale poate fi extinsa dincolo de limita unui an .

   Schimbari:

1. Angajatorii nu vor mai fi obligatzi sa inainteze pe linga formularul I-129 si formularul I-129H. Acesta din urma va fi inglobat in primul formular.

2 . Formularele vor fi inaintate la USCIS prin intermediul Internetului ( cu exceptzia angajatorilor din industria hoteliera, industria de divertisment /spectacole si mediile atletzilor profesionali ).

3. DHS ( Department of Homeland Security ) va cere ca angajatorul sa aduca la cunostintza USCIS in termen de 30 zile incetarea contractului de munca al detzinatorului de H-2B. Aceasta se va putea face deasemeni electronic.

4. DHS propune, de asemenea, sa se adauge un amendament prin care USCIS va fi imputernicit sa refuze orice fel de cerere pe o perioada de timp determinata ( indiferent daca este cerere de viza tip non-immigrant sau immigrant ) din parte angajatorilor care au comis ilegalitatzi in procesarea actelor, inaintind catre USCIS documente frauduloase.

5. Nu se va mai permite agentziilor particulare de recrutare a fortzei de munca sa inainteze cereri de aprobare viza H-2B catre USCIS . Asa cum s-a afirmat mai sus actualul certificat de munca va fi inlocuit de un atestat de munca care va face parte din procesul de obtinere a vizei H-2B si care va fi emis de catre angajator si numai de el si nicidecum de un agent de recrutare. Munca agentului de recrutare nu va fi afectata in esentza de acest amendament al legii, insa numai angajatorul va fi imputernicit sa inainteze cereri de obtzinere viza H-2B si in caz de frauda va fi mai usor de sanctzionat vinovatul.

6. In cazul in care un detzinator de H-2B inainteaza o cerere de prelungire a vizei in baza faptului ca se schimba angajatorul sau se adauga un nou angajator la cel existent , aprobarea nu va fi considerata ca o noua cerere in lista de aprobari pe anul in curs , deci nu va intra in conditzia baremului limita si deci nu va fi supusa riscului de a nu fi aprobata in baza faptului ca s-a atins limita de aprobari pe anul in curs.

7 . In cazul in care angajatorul depune o cerere de viza H-2B ptr un grup de lucratori, USCIS nu va cere sa se specifice numele fiecarui lucrator in cazul in care acestia se afla deja in afara SUA.Totusi, in cazul in care lucratorii care cer H-2B se afla deja in SUA, numele lor va trebui mentzionat pe cererea de viza. Multe din aceste amendamente la lege au si un rol fiscal pe linga cel de securitate.

8. Prezenta lege stipuleaza ca cererea de obtzinere a vizei sa se depuna in avans cu cel mult 60 de zile inainte de preconizata angajare a lucratorului. Cu ocazia accelerarii procedurii de procesare ( electronic filling on Internet ) se adauga si obligativitatea ca angajarea sa se faca in termen de 60 de zile de la data inaintarii cererii ( presupunind ca cererea a fost aprobata intre timp ).

9. In cazul in care o parte din lucratorii supusi spre aprobare pentru viza H-2B din partea unui patron, se afla in SUA si deci intra in procesul de cercetare al DHS din punct de vedere al securitatzii, se vor emite vizele ptr cei care nu necesita nici o verificare, urmind ca restul sa astepte finalizarea cercetarii. In felul acesta conditzia de grup va fi eliminata si nu vor fi afectate intereselor celor care se afla inafara granitzelor statului.


    From the Federal Register Online via GPO Access [wais.access.gpo.gov] [DOCID:fr27ja05-17]   

    


          

 

Copyright @ Mgf Webmaster 2004