Translations, Immigration and Public Notary Services

introducere practica legala vize faq indrumar stiri scrieti-ne fosti clienti

 


Visa B-1 / B-2: Vizitatori

   Am dreptul sa muncesc atit timp cit sint sub acest tip de viza ?

Nu. Detinatorii de viza B-1 intra temporar cu scopul de a incheia afaceri, a negocia contracte, a reprezenta diversi antreprenori in legatura cu diverse proiecte in SUA, vinzari cumparari de proprietati in numele patronului, achizitionari de bunuri produse peste hotare sau participarea la seminarii dar nu legate de angajarea oficiala in SUA.


   Cit de mult pot sa-mi prelungesc viza B-1/B-2 ?
Vizitatorii care detzin viza B1/B2 pot prelungi viza o singura data cu 6 luni, durata totala a sederii neputand depasi un an.


   Pot sa schimb acest tip de viza in alt tip de viza ?
Da, putetzi schimba viza B in multe alte tipuri de viza. De exemplu in viza de student F, sau H, L, M...etc.


   Pot sa ma casatoresc cu un cetatzean american in timp ce sint sub viza B ?
Da, va putetzi casatori cu un cetatzean american dar numai dupa 60 de zile de la intrarea in USA. Altfel se considera ca atzi avut de la inceput intentzia de a imigra desi viza pe care atzi solicitat-o initzial presupune doar vizita temporara in USA. Nerespectarea acestui termen va poate face probleme atunci cand doritzi sa calatoritzi in afara US, chiar daca procedura de green card este deja in derulare.


Viza E-1 / E-2 : Comerciantzi si investitori

   Cit de mult poate ramine in USA un detzinator de viza E ?
Detzinatorii de viza E-1 si E-2 pot ramine in USA unul sau mai multzi ani, dar durata aceasta depinde si de tzara de unde vin. In mod normal statutul lor se poate extinde atit timp cit au nevoie ca sa isi incheie afacerea.


   Cine se califica pentru acest tip de viza si ce pot face?
Persoanele care se angajeaza in comertz sau investitzii ca urmare a unui acord bilateral intre U.S. si tzarile lor de originge. Acest tip de viza autorizeaza angajarea in USA cu scopulde a gestiona afacerea comerciala sau investitzia. Membrii familiei se bucura de acelasi tip de viza dar nu au drept de munca. Asemenea viza este strins legata de existentza unui tratat comercial sau de invetitzii intre cele doua tzari.
Activitatea detzinatorilor de viza E-1 trebuie sa se conformeze articolului de lege 214.2(e)(9) din CFR ( Code of Federal Regulations ).
Observatzie: cel putzin 50% din volumul tranzactziilor internatzionale ale firmei mama trebuie sa se desfasoare cu SUA. Aceasta este o conditzie necesara in obtzinerea


Viza ptr studentzi: F1/F2

   Trebuie sa fiu student la zi ca sa beneficiez de acest tip de viza ?

Da, altfel se pierde viza. Studentzii cu F1 pot studia la orice nivel academic si sint obligatzi prin statut sa fie inscrisi la cursuri de zi ( minimum 12 credite pe trimestru ).


   Pot sa schimb facultatea sau specializarea ?
Da, se poate schimba dar numai cu aprobarea Serviciului de Imigrare si trebuie sa completatzi si sa trimitetzi o alta aplicatzie I-20 cu referire la facultatea sau specializarea pe care o avetzi in vedere.


   Am dreptul sa muncesc atit timp cit sint sub acest tip de viza ?
In mod normal studentzii straini care studiaza cu viza F1 nu au drept de munca atit timp cit sint in perioada studentziei sau perioada de practica ( care este optzionala si in general dureaza 12 luni ). Totusi in perioada studentziei, detzinatorii de viza F1 pot lucra 20 de ore pe saptamina in campusul universitatzii . In situatzii exceptionale, USCIS ( Biroul Federal de Imigrare ) poate aproba eliberarea de autorizatii de munca in afara campusului ptr. studentzii straini, ca de exemplu moartea sponsorului sau alte cazuri care implica pierderea suportului financiar. Membrii familiei detzinatorului de viza F-1, obtzin viza F-2 dar nu au drept de munca.


   Poate un student strain sa se casatoreasca cu un cetatzean american ?
Desigur. Un detzinator de viza F-1 se poate casatori cu un cetatzean american si apoi poate aplica ptr Green Card.


   Poate un student strain sa calatoreasca in tzara sa de origine ?

Da si Nu.
Da, in cazul in care el/ea a obtzinut viza F-1 de la o ambasada SUA.
Nu, in cazul in care el/ea a obtinut viza F-1 trecind din alta viza aici in SUA.


Visa H-1: Lucratori temporari

   Ce inseamna viza H-1B si cine se califica ptr. acest tip de viza ?
H-1B se acorda persoanelor care urmeaza sa fie angajate in categoria de Ocupatzii Speciale si este una dintre cele mai importante categorii de vize tip "non_immigrant" utilizate de firmele americane care doresc sa angjeze un specialist strain.
Nota: Detzinatorii de viza H-1B nu intra sub incidentza cotei maxime pe anul in curs in cazul in care se transfera de la o companie la alta.
Un detzinator de H-1B poate infiintza o companie sau intra in partenariat cu alta firma si din acest moment caile de prelungire / transfer a vizei H-1B devin mult mai accesibile.


    Ce se poate spune despre viza H-1 in general ?
Detzinatorii de viza H-1 sint in marea lor majoritate specialisti, ca de exemplu oameni de stiintza, ingineri, programatori, cercetatori analisti, consultantzi in domeniul managementului, jurnalisti, economisti, manechine, si surori medicale (H-1C). O mare parte dintre acesti lucratori cu inalta calificare vor ocupa pozitzii pentru care in mod normal se cere cel putzin o diploma universitara ptr a profesa sau o pregatire superioara cu experientza necesara in domeniu.
Nota: O regula de baza spune ca 3 ani de experientza intr-un domeniu de activitate pot fi echivalatzi cu un an de studii universitare.


   Pentru ce perioada de timp se elibereaza aceasta viza ?
Detzinatorii de viza H-1 sint admisi initzial pentru o perioada de maximum 3 ani, dupa care pot depune cerere de prelungie pentru inca 3 ani. In situatzii speciale - ca de exemplu cazul in care procedura de eliberare a Certificatului de Munca dureaza mai mult de 365 de zile - se pot face prelungiri de viza dincolo de limita de 6 ani, in aprobari de un cite un an, de la an la an.


   Cit dureaza procedura de aprobare a vizei H-1 ?
In mod normal intre 6 si 10 saptamini. Din pacate s-au vazut cazuri nefericite (de exceptzie ) cind a durat chiar 5 luni. Depinde de la stat la stat (de exemplu: cite cazuri au de procesat autoritatzile ) si din nefericire si de felul in care sint intocmite actele.


   Cum pot sa-mi scurtez durata de procesare a cererii de H-1 ?
Procedura sub care se poate obtzine mai repede o viza H-1 se numeste "Premium Processing". Sub acest nou program de procesare, USCIS garanteaza ca in 15 zile de la primirea cererii de H-1, va furniza un raspuns petitzionarului in care va specifica daca i s-a aprobat, sau i s-a refuzat viza si explicatzii ptr refuz, sau va cere informatzii suplimentare in cazul in care este nevoie.


   Poate sa lucreze un dependent al unui detzinator de viza H-1 ?
Nu, un detzinator de viza H-4 nu poate sa lucreze, dar poate sa studieze si chiar sa transfere viza H-4 in F-1. Mai mult: fiind aici in SUA are mult mai multe sanse sa obtzina o viza H-1B tzinind cont ca poate contact mult mai usor firme interesate in a angaja straini.


   Cei 6 ani se numara de la data acordarii vizei sau de la data intrarii in US cu aceea viza?
De la data intrarii in US cu statut H1B.


   Poate un detzinator de viza H1B lucra simultan pentru mai multi angajatori ?
Un muncitor cu statut H-1B poate fi angajat concomitent de mai multe companii.De notat este faptul ca pentru a putea incepe legal sa munceasca la un al doilea angajator, pastrindu-si si jobul la primul angajator, trebuie ca ca al doilea angajator sa depuna cererea I-129 la USCIS pentru a obtine permisiunea de angajare.


   Termenul de 6 ani de statut H-1B include si perioada de statut H4? Cum este calculata aceasta perioada de 6 ani?
Da. Toate perioadele de statut H se contorizeaza in calculul celor 6 ani. Daca ati fost cu viza H4 timp de 3 ani, mai avetzi 3 ani pentru viza H-1B.


   Am venit in oct 2004 cu viza H1B si in martie 2005 a trebuit sa plec in tara pentru un an datorita unor probleme personale.
Voi reveni in aprilie 2006 cu aceeasi viza obtinuta in 2004. Se va considera punct de pornire aprilie 2006 pentru cei 6 ani de viza ?
Daca stati un an in afara US se reseteaza contorul pentru cei 6 ani de viza, deci se va porni din nou in Aprilie 2006.


   Exista un numar maxim de angajatori pe care ii pot schimba in viza H1B?
Nu exista un numar maxim. Puteti schimba citzi angajatori doritzi.


    Se poate prelungi viza H-1B peste limita celor 6 ani ?
Daca este deja demarata de un an procedura de obtzinere a Green Card-ului sau I-140 este pending sau aprobata, se pot obtzine prelungiri ale vizei H-1B de cite un an.


    Am viza H1 dar angajatorul imi poate asigura jobul si plata doar peste 4 luni. Pot merge in US la niste priteni pina la momentul inceperii lucrului ?
NU. Daca intrati in US cu viza H1B, trebuie sa va regasiti pe statele de plata ale angajatorului in 30 de zile, altfel vetzi fi considerat ilegal.


    Am viza H4, dependent de sotzul meu.
Recent am gasit un angajator si am depus cerere pentru obtinerea vizei H1B. Pot calatorii in strainatate in baza acestei proceduri ?
Este de dorit sa nu calatoriti in strainatate pina la primirea raspunsului, a formularului I-797 si a noului card I-94.


    Sunt in US cu viza H1B, pot cumpara o casa (sau alte proprietatzi) pe numele meu sau al sotiei?
Nimic din lege nu va opreste, dar va fi mai dificil sa obtzinetzi un imprumut.


   Cu cit timp inainte de expirarea vizei trebuie sa depun cererea de prelungire?
Putetzi depune petitzia pentru prelungirea vizei cu 6 luni inainte de expirarea vizei H-1B curente.


    Sunt cu viza H4 dependent, sotul isi schimba angajatorul, trebuie sa-mi prelungesc viza?
Daca statutul de H1B al sotului se mentine si cardul I-94 este valid, dvs sunteti in statut legal si nu trebuie sa intreprindetzi nici o actiune.


    Ca sa-mi schimb angajatorul trebuie mai intii sa lucrez o perioada limita la actualul angajator?
Nu exista o astfel de cerintza in lege, dar cererea de viza H1B a noului angajator trebuie depusa inainte de a parasi actualul angajator.


    Daca depun cerere pentru viza H1B cu un alt angajator decit cel actual, acesta va fi informat pe vreo cale oficiala?
Nu; nu va fi informat oficial.


    Sunt cu H1B si fiul meu are statut de H4. La toamna va merge la colegiu. Trebuie sa-si schimbe statutul in cel de student F1 ?
Poate merge la colegiu in statut H4, dar daca implineste 21 de ani sau daca doreste sa poata beneficia de anumite ajutoare financiare din partea scolii va trebui sa-l schimbe in statut de student F1


    Sunt cu viza H1B la un angajator, vreau sa-mi schimb angajatorul.
Este necesar pentru cerere sa obtin documentul original de aprobare a vizei H1B de la actualul angajator ?
Nu este necesar documentul original ci doar o copie a aprobarii anterioare, oricum vetzi trece prin acelasi proces de obtinere a vizei.


    Care sunt tipurile de viza H1B?
H-1A Asistenta medicala autorizata
H-1B1 Ocupatii profesionale
H-1B2 Departamentul Apararii USA - vize speciale
H-1B3 Artisti sau modele de recunoastere natzionala si internatzionala
H-1B4 Artisti sau animatori in domeniul artei traditionale unice
H-1B5 Atleti
H-1BS Personal administrativ al atletzilor sau artistilor


    Care este diferenta intre Labor Certification si Labor Condition Aplication?
Am intzeles ca unul este pentru viza H-1B iar altul pentru Green Card. Care sunt diferentzele?
Labor Condition Aplication (LCA) este o procedura de rutina, un formular de patru pagini autorizat de Departamentul Muncii in 10-15 minute.
Acum dispunem de facilitatea obtzinerii on-line a aprobarii LCA-ului.
Labor Certification este o procedura mai complicata, care nu este deloc de rutina.
Necesita mult timp si effort si este necesara in procesul obtzinerii Green Cardu-ului.


    Cererea de viza a fratelui meu a fost respinsa cu clauza 214 (b).Ce inseamna 214(b) si daca este posibil sa aplice din nou?
Greu de depasit aceasta situatzie.
Refuzul cu 214 (b) inseamna ca ofiterul consular a respins cererea de viza deoarece a avut convingerea ca aplicantul doreste sa traiasca permanent in USA, de aceea nu ii va acorda o viza de tip non-immigrant.
Numai vizele de tip H-1 si L-1 nu au aceasta problema.
Toate celelalte tipuri de vize nonimmigrant au acest tip de problema intr-o masura mai mare sau mai mica.
Deci daca fratele dvs. va aplica in viitor pentru o viza H-1 sau L-1 nu va avea probleme cu 214(b).


Viza J : Viza de schimb cultural

   Cum pot obtzine viza J-1?

Exista diverse tipuri de vize de schimb cultural. Persoanele care aplica ptr acest tip de viza sint de obicei studentzi, dar pot deasemeni sa vina ptr un curs de specializare, sau sa participe in programe de schimb de persoane. Statutul lor depinde de durata programului de schimb cultural. Pentru a participa la un curs de perfectzionare legal in SUA, persoanele straine trebuie sa obtzina un DS2019 prin intermediul unui sponsor oficial de Program de Schimb J1 din tzara lor de origine.


   Pot sa schimb acest tip de viza in alt tip ?
Desigur, daca persoana respectiva nu trebuie sa se supuna amendamentului 212 E, care de fapt inseamna ca posesorul de viza J-1 trebuie sa se intoarca in tzara sa de origine ptr. o perioada de 2 ani, inainte de a schimba viza curenta in alt tip de viza.


Visa K-1: Logodnicul/a unui cetatzean ameircan

    Poate un posesor de viza K-1 sa se casatoreasca cu un cetatzean american altul decit cel specificat in documentele vizei ?
Nicidecum.
Posesorii de viza K-1 odata intratzi in SUA nu pot sa se casatoreasca cu alt cetatzean american si nici nu pot sa schimbe viza in alt tip de viza.


   Cind trebuie sa aibe loc casatoria ?
Casatoria trebuie sa aibe loc in perioada celor 90 de zile de valabilitate a vizei.


   Poate logodnicul/a sa ceara permis de munca in perioada celor 90 de zile de valabilitate a vizei?
Da, permisul de munca poate fi cerut odata cu intrarea pe teritoriul SUA.


    Ce alte cerintze sint specifice vizei K-1 ?
Cetatzeanul american trebuie sa se fi intilnit in persoana cu logodnicul/a in ultimii doi ani care preceda cererea de eliberare a vizei K-1.


______________________________________________________________________________________________