Translations, Immigration and Public Notary Services


introducere practica legala vize faq indrumar stiri scrieti-ne fosti clienti

 



Scurt indrumar de imigrare in SUA


   Articolul de fatza se doreste o introducere sumara in domeniul legal al imigrarii
   Acest articol l-am scris ca urmare a numeroaselor cazuri intalnite in cadrul profesiei de asistent legal in imigrare pe care o desfasor in Statele Unite si se adreseaza celor care din diverse motive nu cunosc legislatzia aferenta acestui domeniu.
   Am constatat ca foarte multa lume nu cunoaste conditziile legale in care se poate aplica pentru o viza, tipurile de vize pentru care se poate aplica si mai ales procedurile prin care isi pot prelungi legal sederea in SUA.
   In multe cazuri persoana in cauza prefera sa intre in ilegalitate o data ce valabilitatea vizei a expirat, decit sa ceara un sfat avizat. Chiar si in acest caz, vreau sa va informez ca la unele tipuri de vize exista o perioada de gratzie din momentul in care viza a expirat, perioada in care persoana in cauza mai poate face niste demersuri la USCIS (Serviciul American de Imigrari) pentru schimbarea sau prelungirea vizei, desi de dorit este sa se inceapa o procedura de schimbare sau prelungire din timp, adica cu cel putzin 30 - 45 de zile inainte de expirare.
   Nu in toate cazurile aceste demersuri sint incununate de succes, dar se merita efortul daca tzinem cont de miza pusa in joc.
   Am intalnit si cazuri in care o persoana lucra sub viza TN aici in US si nu stia ca poate sa o transforme in viza H1-B din care apoi poate aplica pentru rezidentza permanenta.
   Va voi prezenta mai jos cateva tipuri de vize des folosite, conditziile legate de aprobare si citeva beneficii care decurg din folosintza lor.

         Viza de vizitator B2 __________________________________________

    Se poate obtzine daca avetzi pe cineva cunoscut sau rude in Statele Unite, care va poate face o invitatzie (I-134), prin care se obliga sa va sustzina din punct de vedere financiar pe perioada sederii in USA.
    Invitatzia poate fi facuta cu sanse de success de catre o persoana care detzine Green Card sau este cetatzean American.
   Aplicantzii pentru vizele de vizitator trebuie sa dovedeasca urmatoarele, spre satisfactzia ofitzerului consular care proceseaza cazul:
         - ca au relatzii sociale stranse si motive serioase sa se reintoarca in Romania,
         - ca nu sunt posibili emigrantzi,
         - ca au familie, un venit decent si proprietatzi pe care nu intentzioneaza sa le abandoneze,
         - un plan realistic si credibil de calatorie.
    Ca dovezi a celor enuntzate mai sus pot fi prezentate:
         - extrase de cont bancar,
         - titluri de proprietate ale bunurilor imobile detzinute,
         - acte de pensionare,
         - certificat de casatorie,
         - certficate de nastere ale celor ramasi in tzara,
         - scrisori sau adeverintze de munca de la angajator.
    Perioada de sedere sub acest tip de viza este de 6 luni , cu posibilitatea de a fi prelungita o singura data cu inca 6 luni.
    Viza B2 poate fi preschimbata in orice alt tip de viza, daca procedura este inceputa cu aproximativ 45 de zile inainte de iesirea din status (iesirea din viza).
    Prelugirea vizei B2 trebuie facuta cu minim 30 de zile inainte de iesirea din status. O alta conditzie a preschimbarii vizei B2 este aceea de a fi facuta doar dupa trecerea a 60-90 de zile de la intrarea in US.

         Viza de student F1 __________________________________________

    Coditzii de obtzinere:
         - un sponsor sau suma ceruta de unitatea de invatzamant in contul personal
         - formularul I-20 ( acceptare intr-o unitate de invatzamant academica)
         - testul de limba engleza (TOEFL)
         - alte teste de specialitate daca e cazul (GMAC, GMAT, GRE …etc)

     Orice persoana care indeplineste conditziile de mai sus, poate cere viza de student. Daca persoana este deja in US are shanse mai mari sa obtzina viza, chiar si in cazul in care aplica pentru un Community College, sau un curs de engleza de scurta durata.
     Daca persona care aplica, se afla in Romania, este mai bine sa aleaga o Universitate sau sa urmeze un Masterat sau un Doctorat, pentru ca shansele de obtzinere a vizei sunt mai mari in astfel de cazuri.      

  • Scurta Lista a Institutziilor de Invatzamint Superior din USA

  •      In viza de student se poate trece si din alt tip de viza (B, J, H…etc), cu conditzia sa aplicatzi in perioada de validitate a ei.
         Posesorul unei vize F1 poate fi insotzit pe perioada studiilor de sot/sotzie si copii solicitand viza F2 (dependent) pentru acestia.
         La expirarea acestui tip de viza se poate solicita acordarea unui an de OPT (Optional Practical Training), care este un fel de practica platita, in domeniul studiat.
         Din viza F1 se poate face usor trecerea in vize de tip H (de munca), iar din vizele H se poate incepe procedura de Green Card, bine-ntzeles cu sprijinul angajatorului.

             Viza de schimb cultural J1 ____________________________________

         Acest tip de viza cuprinde mai multe categorii de persoane ca de exemplu: studentzi , absolventzi de universitatzi, tineri cu o anumita specializare sau experientza.

          Programul AuPair

          Prin intermediul acestui program tineri intre 18 si 26 de ani se pot angaja ca "baby sitter" in cadrul familiilor americane pe o durata de maximum 12 luni. Programul de lucru nu poate depasi 10 ore/zi sau 45 ore/saptamina.
         Participantzii la acest program trebuie sa cunoasca bine limba engleza, sa aiba echivalentul a cel putzin 2 cursuri academice ( altfel spus cam un trimestru de cursuri universitare) si sa participe la un curs de pregatire care de obicei este platit de familia gazda si de agentzia de plasare.
         Pe toata durata sederii in SUA, participantzii AuPair au sansa de a se inscrie la cursuri universitare, insa familia gazda va putea acoperi numai pina la $500 din cheltuieli de scolarizare.
         Salariul variaza in limitele $150 ~ $350/saptamina deoarece in calcul intra mai multzi factori ca de exemplu:
         1. numarul de ore lucrate si numarul de copii in grija.
         2. zona geografica si pretzul vietzii in zona respectiva.
         3. tipul de locatzie: aupair-ul locuieste sau nu cu familia la care ingrijeste copii.
         4. experientza
         5. plata sau nu a unei asigurari de sanatate si a unui numar de maximum 5 zile de boala/an.
      De regula intre familia gazda si persoana care participa la programul AuPair se incheie un contract.
      Programul AuPair este bine documentat legal in SUA prin CFR 22 articolul 62.
      Gasiti in fisierul alaturat o lista cu sponsori in cadrul acestui program Sponsori AuPair .

          Programul "Summer Work & Travel"

          Programul "The Summer Work & Travel" este un program autorizat de Congresul Statelor Unite si a fost creat ca sa atinga obiective educationale prin intermediul schimbului de studentzi la nivel international si implicarea acestora in viatza de zi cu zi din SUA ofterind in acelasi timp oportunitatzi de munca temporara.
          In baza acestui program, tineri studentzi pot intra in SUA si lucra ptr maximum 4 luni pe durata vacantzei de vara. Regulamentul actual permite studentzilor sa revina in SUA in cadrul acestui program de schimb cultural.
          Studentzii vor fi platitzi cu salarii asemanatoare cu cele ale studentzilor americani.
         Exista o suma minima de plata stabilita de guvern ( minimum wage ) si angajatorul are obligatzia sa informeze studentul despre aceasta si sa respecte regulamentele federale.
          Institutzia care sponsorizeaza programul trebuie sa furnizeze un loc de munca studentului iar in cazul in care nici un loc de munca nu a fost furnizat, va trebui sa ajute studentul cu toate informatziile necesare gasirii unui job.
          Este demn de precizat ca "US Department of State" interzice angajarea in familiile americane ca ajutor intern, sau in companii care cer participarea cu o suma de investitzie la inventarul de lucru.
         Deasemeni este interzisa angajarea in institutii din domeniul sanatatzii si ingrijirii medicale unde se cere o pregatire speciala.
         Cea mai mare parte a studentzilor gasesc joburi in domenii care nu cer o calificare deosebita. Asta nu inseamna ca ei nu pot aplica ptr posturi din cadrul firmelor mari. Singura conditzie: sa nu se depaseasca durata de 4 luni din timpul vacantzei de vara.
         Gasitizi aici o lista cu principalii sponsori din SUA pentru acest program: Sponsori ptr programul "Summer Work and Travel" .

         Un alt tip de program ar fi cel care se bazeaza pe o specializare salarizata intr-un anumit domeniu (printre care si medicina).
         Gasiti aici o lista ( incompleta ) cu sponsori din aceasta categorie: Alte tipuri de sponsori si programe .


         In general, viza J1 se poate prelungi si se poate preschimba intr-un alt tip de viza. Daca posesorul de viza J1 este subiectul sectziunii 212 E , respectiv este sub conditzia de revenire in tzara de origine pentru doi ani, atunci este absoluta nevoie sa aplice pentru eliminarea conditziei (waiver) in cazul in care doreste sa treaca intr-un alt tip de viza sau sa se casatoreasca cu un cetatzean american urmīnd procedura de Green Card.

             Viza Q ______________________________________________________

         Acest tip de viza este tot o viza pentru schimb cultural internatzional asemanatoare cu viza J1, dar scopul ei este sa asigure o specializare, un loc de munca si schimbul de experientza in domeniul istoric, cultural si al traditziilor participantzilor la acest tip de program in US.

             Viza de logodnic K1 _________________________________________

         Este potrivita pentru personele care au in vedere o casatorie cu un cetatzean american.
         Cerintzele pentru acest tip de viza sunt:
              - logodnicii sa se fi vazut cel putzin o data in ultimii 2 ani,
              - logodnicul, cetatzean american, sa se angajeze sa-l sustzina pe logodnicul strain pe perioada vizei,
              - logodnicii sa se casatoreasca in termen de 90 de zile (adica in perioada de valabilitate a vizei K1).
         Acest tip de viza nu se poate transforma in nici un alt tip de viza, iar purtatorul ei nu poate sa se casatoreasca cu o alta persoana, decāt cea care a facut aplicatzia pentru ea/el.
         Daca nu va casatoritzi in cele 90 de zile cu persoana car v-a facut aplicatzia, NU ramânetzi in US pentru ca nu avetzi nici o shansa de a intra in legalitate vreodata. Mai bine va intoarcetzi in Romania si incercatzi alte variante, sau aceeasi varianta cu alta persoana.
          Avantajele acestui tip de viza sunt :
              - timpul de procesare relativ scurt (2-5 luni)
              - posibilitatea de a obtzine permis de munca si de calatorie imediat dupa sosirea in US.
              - documentele depuse la dosar sunt mai putzine si mai usor de procurat
              - se pot aduce si dependentzii (copiii) logodnicului cetatzean strain.

             Viza de sotzie/sotz K3 _________________________________________

         Este cea mai potrivita pentru cazurile de casatorie cu un cetatzean american in Romania.
         Piesa de baza a dosarului este certificatul de casatorie. Procedura dureaza in medie intre 3 si 7 luni.
         Este o procedura sigura, dar de multe ori timpul de procesare se prelungeste chiar si pana la un an.
         Apelatzi intotdeauna la un specialist in domeniu pentru ca procedura este destul de complicata si o greseala minora va poate intârzia mult in timpul de obtzinere a vizei.
         Se pot aduce si dependentzii (copiii) sotzului cetatzean strain.
         Dupa sosirea in US se poate aplica pentru schimbare de statut din “nonimmigrant visa” in rezidentza permanenta.

             Viza de munca H-1B _________________________________________

         Pot beneficia de o viza de lucru H1B, cetatenii romani care sunt specializati intr-un anumit domeniu profesional care necesita cunostinte deosebite de specialitate.
          Pentru a va incadra in categoria vizei H1B este nevoie sa fi absolvit o facultate de cel putzin 4 ani.
          Studiile superioare, daca nu sunt complete, pot fie echivalate cu experientza in domeniul respectiv, fiecare an de studiu putând fi inlocuit cu 3 ani de experienta in domeniu.
         Acest tip de viza se da pe 3 ani si se poate prelungi o singura data cu inca 3 ani. In cazuri exceptzionale, ca de ex: desfasurarea procedurii de Green Card neterminata inca, se mai acorda inca un an de prelungire.
         Cel mai mare beneficiu al acestei vize este faptul ca pe durata ei se poate incepe procedura de Green Card.
         Un alt beneficiu ar fi faptul ca dependentzii purtatorului vizei H1B il pot insotzi pe acesta in US cu viza H4.
         Dependentzii posesorului vizei H1B, adica posesorii vizei H4, nu au drept de munca, dar au drept de studiu si de calatorie.
         Procesarea dosarului dureaza intre 3 si 6 luni din momentul depunerii dosarului la USCIS, iar numarul de vize H1B emise anual este limitat. Exista si posibilitea procesarii dosarului in termen mult mai scurt (15 zile) daca se plateste o taxa de urgentza de 1000$.
         Redam mai jos o lista ( incompleta ) cu principalele site-uri care se constituie in banca de date ptr. joburi in SUA:
         Aici se pot gasi angajatori dispusi sa sponsorizeze viza H1B.
         

  • Monster Jobs Bank
  •      
  • Jobster
  •      
  • Computer Jobs
  •      
  • Hot Jobs
  •      
  • Career Builder
  •      
  • America's JobBank
  •      
  • Dice Jobs Bank
  •          Viza de munca temporara H-2B _________________________________

         Acest tip de viza este de tip "nonimmigrant", poate fi data pe cel mult un an si poate fi prelungita de 2 ori.
         Maximul de valabilitate admisa este in total de 3 ani.
         Aplicatzia trebuie sa o faca angajatorul care uneori trebuie sa obtzina un certificat de munca temporar de la Departamentul de Munca din US.
         Aplicatzia se depune nu mai devreme de 4 luni fatza de data ofertei de munca (data inceperii lucrului) si cu cel putzin 45 de zile inainte de data ofertei de munca (data inceperii lucrului).
         In Romania exista firme specializate in recrutarea fortzei de munca pentru acest tip de viza.
         Viza H2B se poate transforma in orice alt tip de viza si pe timpul derularii ei se poate incepe procedura de Green Card, cu conditzia sa avetzi sprijinul angajatorului (adica o aferta de munca de lunga durata din partea lui).
         Si posesorii acestei vize pot fi insotzitzi de dependentii lor (sot/sotie, copii), care pot solicita viza H4.
         Angajatorul american poate face aplicatzie pentru lucratori calificatzi sau necalificatzi ce indeplinesc nevoi/locuri de munca temporare sau sezoniere pentru firma respectiva, pozitzii pentru care muncitorii americani nu sunt suficientzi sau nu sunt disponibili.
         Numarul maxim de vize H-2B eliberate anual se situeza in jurul a 66.000 .
         Trebuie mentzionat ca exista totusi o lista cu ocupatzii ptr care nu se pot obtzine certificari de munca, si implicit nu se pot elibera vize H-2B.
         Avetzi aici lista cu meseriile ptr care se considera ca exista deja un surplus de lucratori in SUA: Lista B .

             Viza de munca temporara H2A ________________________________

         Este identica cu viza H2B , doar ca persoanele ce se califica vor munci in agricultura.

             Viza de munca L1 _____________________________________________

         Este potrivita pentru persoanele care doresc sa se transfere la o companie in US care este parte din compania in care lucreaza in Romania.
         De obicei este vorba de o companie internatzionala. Conditzia esentziala este sa fi lucrat cel putzin un an de zile, in ultimii trei ani, in compania rspectiva si sa fi fost pe post de manager executiv ori specialist intr-un anumit domeniu profesional.
         Aceasta viza dä drept de calatorie libera si posibilitatea de a aplica pentru permis de munca, dependentzilor detzinatorului vizei L1. Si acest tip de viza permite inceperea procedurii de Green Card pe durata validitatzii ei.

             Viza R1 _____________________________________________________

         Acest tip de viza este disponibila pentru membrii religiosi straini ai cultelor care sunt constituite in organizatzii non-profit.
         Aplicantzii, in general sunt preotzi sau lucratori religiosi de profesie cum ar fi: lucratori liturgici, instructori de religie, consilieri de religie, cantori, catehisti, translatori religiosi, lucratori in spitalele religioase, misioanari …etc.
         Lista posibilelor locuri de munca nu e limitata la profesiile enumerate mai sus. Una dintre conditziile impuse de serviciul de emigrari este ca aplicantul sa fi fost membru al acelei organizatzii non-profit in ultimii doi ani inainte de a cere viza R1. Aceasta viza este limitata in timp la maxim 5 ani.
          Este absoluta nevoie sa petrecetzi cel putzin un an in Romania inainte de a cere din nou aprobarea unei noi vize R1, daca atzi avut deja timp de 5 ani viza respectiva.
          Dependentzii purtatorului de viza R1 il pot insotzi pe acesta pe perioada validitatzii ei, putand totodata beneficia de dreptul de a studia.

          Viza de munca TN ____________________________________________

         Este un tip de viza speciala acordata numai cetatzenilor canadieni si mexicani.
         Se acorda pentru un an si se poate reinoii la infinit.
         Nu exista o limita maxima in privintza numarului de vize.
         Gasitzi alaturat o lista a principalelor ocupatzii admise ptr viza TN precum si pregatirea academica si experientza necesara ptr a practica in SUA: Lista ocupatziilor
       Nu se poate incepe procedura de Green Card pe perioada validitatzi acestei vize.
       Dependentzii purtatorilor de viza TN pot sa-l insotzeasca pe acesta, dar nu au drept de munca.

    _______________________________________________________________
           In sperantza ca rândurile mele au trezit intresul dv. si v-au dat idei noi sau au adus usurare in sufletele dv, va doresc mult succes si multa sanatate!

    Cristina Milaciu