Translations, Immigration and Public Notary Services


introducere practica legala vize faq indrumar stiri scrieti-ne fosti clienti

 

O clasificare a celor mai importante vize

- definitzii si calificĺri -

A-1, A-2, A-3, B-1, B-2, C-1, C-1D, C-2, C-3, C-4, D-1, D-2, F-1, F-2, G-1, H-1B, H-1C, H-2A, H-2B, H-3, H-4, I, J-1, J-2, K-1, K-2, K-3, K-4, L-1A, L-1B, L-2, M-1, M-2, O-1, P-1, P-2, P-3, P-4, Q, R-1, R-2, TN, TD

  Oficiali ai guvernelor straine

   Viza A-1__________________________
Persoanele cu drept de primire a vizei:
Ambasadori, oficialitatzi de inalt nivel ai statelor straine, functzionari ai ministerelor, ofitzeri diplomatici si consulari si membrii de gradul intai ai familiilor lor.
   Viza A-2__________________________
Persoanele cu drept de primire a vizei:
O alta parte a oficialilor din guvernele straine (si membrii de gradul intai ai familiilor lor) intzelegind prin acestia oficiali ( dar nu diplomatzi ) care reprezinta guvernul tzarii lor si calatoresc in SUA in scopul de a participa in activitatzi oficiale .

   Viza A-3__________________________
Persoanele cu drept de primire a vizei:
Insotzitori si personal implicat in activitatzi de intretzinere angajatzi de catre detzinatorii de viza A-1 si A-2.
 Vizitatori

   Viza B-1_________________________
Scop: Vizitatori temporari in scop de afaceri.
Persoane cu drept de primire a vizei:
Persoanele care participa la conferintze de ordin educational, stiintzific, afaceri, sau religios.
Persoanele care vin sa lucreze intr-un proiect specific in SUA si care sint platite de catre firma de care tzin.
Oameni de afaceri care participa in tranzactzii comerciale ca de exemplu negocieri de contracte si consultantza cu oameni de afaceri corespondentzi sau sa participe la sedintze executive ca membrii ai Echipei de Directori ai unei companii americane.
Persoane care iau prin contract studii independente ca de exemplu studiul pietzii sau studii de fabricatzie.
Personal al companiilor straine care vin in SUA sa instaleze echipament ca urmare a unui contract de vinzare sau in scopul de a furniza servicii de garantzie.
Consultantzi straini adusi in SUA de catre companii americane pentru a preda cursuri de perfectzionare sau a furniza o expertiza.
Lectori straini ca de exemplu misionari religiosi sau cadre universitare invitate de catre universitatzile americane.

  Viza B-2_________________________
Definitzie:
Este o viza non-immigrant ptr. persoanele care vor sa intre temporar in SUA ca turist intr-o excursie de placere sau cu scopul unui tratament medical. In mod general cererile de viza de turist au o rata mica de succes in privintza aprobarilor. Viza turistica are mult mai mari sanse de aprobare daca persoana in cauza poate dovedi ca are legaturi strinse cu tzara de origine astfel incit sa garanteze ca se va intoarce. Ca exemplu in acest sens ar fi un copil care nu-l insotzeste pe parinte, bunuri materiale substantziale, proba oficiala care sa dovedeasca calatorii anterioare in tzarile capitaliste inalt industrializate, un loc de munca foarte bun si bani in bancile din tzara de origine. Ca regula generala rata de refuz la vizele turistice poate ajunge pina la 95% pentru persoanele tinere.
 

Straini aflatzi in tranzit prin SUA

   Viza C-1_________________________
Se acorda strainilor care sint in tranzit prin SUA.
  Viza C-1D_________________________
Combinatzie intre viza de tranzit si viza de echipaj.
Persoanele care se califica ptr. acest tip de viza:
Persoane straine care trec prin U.S. cu scopul de a schimba viza in D-1.
  Viza C-2__________________________
Straini care se gasesc in tranzit catre districtul sediului ONU ( Organizatzia Natziunilor Unite ) conform regulamentului 11.(3),(4), sau (5) din cadrul Intzelegerii de la Nivel de Sediu General.
Persoanele care se califica ptr. acest tip de viza:
Persoane care calatoresc spre ONU in exercitziul functziunii lor oficiale.
Officiali ONU care trec prin SUA catre alte tzari.
Rude de gradul intai ale detzinatorilor de viza C-2.
  Viza C-3__________________________
Persoanele care se califica ptr acest tip de viza:
Oficiali ai guvernelor straine, membrii ai familiilor lor, ajutori, lucratori de intretzinere, angajatzi personali aflatzi in tranzit prin SUA.
  Viza C-4_________________________
Scop: Tranzit ptr. persoane fara drept de viza ptr. echipaje.
  Viza D-1_________________________
Persoanele care se califica ptr acest tip de viza:
Persoane care calatoresc in SUA ca pasageri cu scopul de a se imbarca pe un vas comercial sau avion.
Membrii de echipaj si angajatzi care debarca temporar si pleaca cu acelasi vas sau avion. Aceasta categorie include: pilotzi, stewardeze, electricieni, ospatari, frizeri, salvamari si vinzatori.
  Viza D-2__________________________
Scop: Viza ptr membrii de echipaj care se imbarca pe un alt vas decit cel cu care au intrat in SUA.
Persoanele care se califica ptr acest tip de viza:
Membrii echipajului, pasageri individuali sau angajatzi care servesc pe un vas de pescuit care are portul de baza in SUA.

 Studentzi

  Viza F-1_____________________________
Scop: viza de intrare ptr cei care vor sa studieze in SUA
Persoanele care se califica ptr acest tip de viza:
Persoanele straine care sint inscrise la cursuri de zi la colegii si universitatzi in SUA.
Persoanele straine care sint inscrise la cursuri de zi la instituzii de invatzamint bazate pe studii de limba.
Stiatzi ca: ?
Aprobarea vizei de student dureaza mult mai mult ptr. ca petitzionarul trebuie mai intai sa treaca testul de limba engleza in tzara sa de origine ( bine cunoscutul Test TOEFL ) si abia apoi sa aplice ptr. admiterea la o universitate americana, inainte de a cere viza F-1 ( viza de student ).
Persoana care aplica ptr viza de student trebuie sa dovedeasca ca detzine fonduri suficiente din care sa-si plateasca cheltuielile de scolarizare, casa si masa, cartzi si toate celelalte cheltuieli la data cind va avea interviul la ambasada SUA din tzara sa.
Fara dovada de resurse materiale, studentului i se va refuza viza chiar daca celelalte conditzii vor fi fost indeplinite.
  Viza F-2______________________________
Persoanele care se califica ptr. acest tip de viza:
Sotzii/sotziile detzinatorilor de viza F-1 care doresc sa viziteze sau sa insotzeasca studentul strain in SUA

 Oficiali ai guvernelor straine care viziteaza organizatzii internatzionale aflate in SUA

  Viza G-1______________________________
Persoanele care se califica ptr. acest tip de viza:
Reprezentantzi ai unor organizatzii internatzionale si membrii de gradul intai ai familiilor lor. Pot fi platitzi numai de organizatziile prin care au primit viza G-1. Nici un alt tip de munca nu este permis. Detzinatorii de G-4 ( sotzi/sotzii si copii ) pot aplica la Departamentul Statului ptr a obtzine permis de munca.

 Lucratori temporari

  Viza H-1B______________________________
H-1B este viza care permite strainilor sa fie angajatzi in SUA pina la 6 ani fara intrerupere in ocupatzii de specialitate.
Persoana care doreste sa fie admisa in programul H-1B trebuie sa gaseasca o firma sponsor. Firma respectiva trebuie sa declare si sa dovedeasca in acelasi timp ca un nou angajat sub forma H-1B nu va elimina din optziuni, un lucrator american cu aceiasi pregatire. Detzinatorii de viza H-1B sint specialisti de inalta calificare ca : ingineri, cercetatori, programatori, analisti, consultantzi in domeniul managementului, jurnalisti, contabili, ... care au cel putzin o diploma universitara sau echivalentul acesteia.
Manechinele fac parte de asemeni din categoria specializarilor incluse pe lista de ocupatzii H-1B.
  Viza H-1C______________________________
Persoanele care se califica ptr acest tip de viza:
Asistente medicale care vor lucra pina la 3 ani in zone care au nevoie acuta de personal medical. Aceasta viza este o viza temporara si este programata sa dispara in Iunie 2005. Aceasta viza a fost stabilita prin legea de Ajutorare cu Asistente Medicale a Zonelor Dezavantajate, publicata in 1999 ( NARDAA ). Cerintzele acestei vize sint :
   1.canditatul sa detzina o licentza nelimitata in tzara sa de origine, sau sa fi primit educatzie medicala in SUA.
   2.sa fi trecut un examen corespunzator ( determinat de Departamentul de Sanatate si Servicii Umane al SUA ) sau sa detzina o licentza nelimitata de practica in statul in care intentzioneaza sa lucreze.
Procedura de obtzinere a vizei H-1C este oarecum similara procedurei H-1B.
In afara de cererea de atestare catre DOL ( Department of Labor ), o cerere trebuie sa fie trimisa si la USCIS. Viza H-1C se elibereaza pentru o perioada de maximum trei ani si nu se poate extinde.
  Viza H-2A______________________________
Muncitori temporari in domeniul agriculturii. Angajatorul trebuie sa demonstreze ca nu gaseste suficientzi muncitori in zona respectiva, ca âi va plati cu acelasi salariu ca pe muncitorii americani si ca munca prestata va avea un caracter temporar.
Nota: Angajatorul trebuie sa furnizeze cazare gratuita celor care nu se pot intoarce acasa in aceasi zi, trei mese pe zi si transport gratuit la locul de munca. Aceasta viza este valabila 365 de zile, poate fi extinsa cu inca un an, dar nu poate depasi durata de trei ani.
  Viza H-2B______________________________
Muncitori temporari specializatzi sau nespecializatzi care vor lucra in domenii altele decit agricultura. In mod obisnuit detzinatorii de viza H-2B lucreaza in domenii ca: educatzie, constructzii, ingrijire medicala, gradinarit, prelucrarea lemnului, alimentatzie / restaurante si industria hoteliera.
  Viza H-3______________________________
Viza H-3 permite persoanelor in cauza sa se perfectzioneze in orice cimp de activitate.
Aceasta poate insemna agricultura, technologie, communicatzii si functzii guvernamentale de conducere. Numai firma care furnizeaza cursul de perfectionare poate cere H-3 ptr persoana in cauza. Viza H-3 nu se acorda persoanelor care doresc o specializare in domeniul medical. Cu toate acestea studentzii straini in medicina pot cere viza H-3 in timpul vacantzei ptr o specializare in SUA. Firma care "angajeaza" trebuie sa prezinte documente despre cursul de perfectzionare incluzind o descriere a programului de specializare, plata (daca este cazul) precum si motivele ptr care este nevoie de acest curs de perfectzionare.
  Viza H-4______________________________
Persoanele care pot obtzine viza:
Sotzii/sotziile si copii detzinatorilor de viza H-1, H-2, si H-3.

 Foreign Media Representatives

  Viza I______________________________
Este o viza ce se acorda reprezentantzilor mijloacelor mass-media (film,tv,radio).
Se acorda pe baza unei reciprocitatzi intre tzarile respective. Persoana in cauza trebuie sa fie un reprezentant al presei straine, radio, tv sau film si sa caute sa intre in SUA in baza ocupatziei sale. Copii si sotzia vor obtzine deasemeni viza pe baza dependentzei familiale.

 Exchange Visitors

  Viza J-1______________________________
Viza J-1 a fost infiintzata in scopul schimburilor culturale, educatzionale, arta si stiintza. Persoanele eligibile sint in general studentzi profesori si cadre din invatzamint de la toate nivelurile academice ( scoala primara, liceu, scoli postliceale, universitatzi )precum si cercetatori din mediul universitar. Visa J-1 are o arie larga de domenii de aplicabilitate dar se supune citorva restrictzii. Persoanele interesate in a obtzine o astfel de viza trebuie sa dovedeasca existentza unor fonduri banesti suficiente ptr. acoperirea tuturor cheltuielilor, sau sa furnizeze dovezi din partea acelor organizatzii care le accorda o bursa sau alte metode de suport financiar. O buna cunoastere a limbii Engleze este deasemeni un punct eliminatoriu in obtzinerea vizei.
Nota: Persoanele dependente de detzinatorul de viza J-1 pot aplica ptr viza J-2, dar trebuie sa demonstreze deasemeni ca au suficiente resurse banesti sa se intretzina. In cazuri exceptzionale detzinatorii de J-2 pot obtzine viza de munca, cu conditzia ca detzinatorul de J-1 sa dovedeasca independentza financiara ptr el insusi, astfel incit sa nu cada in "intretzinerea" dependentzilor sai.
  Viza J-2______________________________
Viza J-2 se acorda copiilor si sotzului / sotziei detzinatorului de viza J-1.

 Fiance(e) of US Citizen

  Viza K-1______________________________
Persoanele care se califica pentru acest tip de viza:
Logodnica/logodnicul unui cetatean american pentru a putea intra in Statele Unite ale Americii in vederea casatoriei. Aceasta viza este acordata pentru 90 de zile, timp in care logodnicul, cetatean strain, trebuie sa se casatoreasca cu cetateanul american petitionar si numai cu el.
In cazul in care casatoria dintre cei doi nu are loc, purtatorul vizei K1 trebuie sa se intoarca in tara de origine, altfel trece in statut ilegal si nu va mai putea obtine unul legal niciodata. Casatoria logodnicului strain cu un alt cetatean american decat cel care a facut petitia nu-i aduce nici un fel de beneficiu acestuia si nici nu-i asigura un statut legal. Una dintre cerintele acordarii vizei este aceea ca cetateanul american si logodnicul strain sa se fi intalnit in persoana cel putin o data in ultimii doi ani, inainte de inregistrarea cererii lor. Purtatorul vizei K1 are dreptul sa solicite permis de munca pe perioada valabilitatii vizei. De asemenea, beneficiarul vizei K1, poate fi insotit de fiul/fiica minor/minora, pentru care poate solicita viza K2.
  Viza K-2______________________________
Se acorda copiilor (minori) ai detzinatorilor de viza K-1.
  Viza K-3______________________________
Persoane eligibile:
Cetateanul strain casatorit legal cu un cetatean American, pentru care s-a depus in prealabil o petitie I-130 (Petition for alien relative).
Beneficii:
In baza acestei vize sotul strain poate intra in Statele Unite in asteptarea aprobarii petitiei. In acea perioada de asteptare el poate solicita permis de munca si permis de calatorie. Dupa aprobarea petitiei acesta isi poate ajusta statutul (I-485), adica poate solicita rezidenta permanenta. Sotul strain poate fi insotit in Statele Unite de catre copiii sai minori (sub 21 ani si necastoriti), pentru care poate solicita viza K4. Permisul de munca si permisul de calatorie se obtine in maxim 3 luni de la depunerea cererii.
  Viza K-4______________________________
Persoane eligibile:
Copiii minori (sub 21 ani) necasatoriti ai detinatorilor de viza K3 care ii insotesc pe acestia in Statele Unite in vederea asteptarii aprobarii petitiei I-130.
Beneficii:
Detinatorii de viza K4 au aceleasi drepturi ca si parintii lor, adica drept de munca si de calatorie. Dupa aprobarea petitiei I-130 pentru parintii lor, detinatorii de viza K4 au si ei dreptul de aplica pentru rezidenta permanenta.

 Intracompany Transferee

  Viza L-1A______________________________
Persoane eligibile:
Un cetatean strain, care cu trei ani inainte de a face aplicatia de admitere in Statele Unite, a fost angajat in mod continuu pentru o perioada de un an de catre o firma, corporatie sau entitate legala afiliata sau susidiara din tara sa de origine si care doreste/cauta sa intre in Statele Unite temporar pentru a continua sa-si exercite serviciul pentru acelasi angajator sau unul subsidiar/afiliat din SUA intr-o calitate/pozitie manageriala, executiva sau intr-un domeniu specializat.
Beneficii:
Sotia/sotzul cetateanului strain si copiii minori il pot insoti pe acesta solicitand viza L2. Detinatorul vizei L1 poate calatori liber in interiorul si exteriorul US pe perioada valabilitatii vizei. De asemenea, el are posibilitatea de a aplica pentru rezidenta permanenta. Perioada de valabilitate a vizei nu poate depasi 5 ani.
  Viza L-1B______________________________
Foreign persons with specialized knowledge and with total stay limited to 5 years.
  Viza L-2______________________________
Persoane eligibile:
Sotia si copiii minori ai detinatorului de viza L1 insotindu-l pe acesta in US.
Beneficii:
Pot calatori liberi oriunde pe perioada valabilitatii vizei. Sotia detinatorului de viza L1 poate solicita drept de munca.
 Studentzi orientatzi pe meserii sau studiul limbii engleze

  Viza M -1______________________________
Persoane eligibile:
Se acorda persoanelor care vor sa studieze o meserie dar numai la nivel de scoala profesioanala. Nu se accepta aplicatzii ptr. nivel universitar. Durata de studiu nu poate depasi un an. In cazuri speciale cind studentul poate dovedi conditzii obiective care l-au impiedicat sa urmeze cursul, i se poate accepta o extensie de pina la 3 ani plus 30 de zile ca sa paraseasca SUA. Studentul poate sa ceara oficial permis de munca ptr perioada de ucenicie (practica in domeniul in care s-a pregatit). Cererea trebuie depusa cu minimum 90 de zile inainte de expirarea vizei M-1. Perioada maxima de practica nu poate depasi 6 luni. Ca regula generala de calcul e bine de stiut ca se acorda o luna de practica ptr fiecare 4 luni de studiu.
  Viza M -2______________________________
Se acorda sotzului/sotziei si copiilor detzinatorului de viza M-1.

 Lucratori cu specializari si capacitatzi deosebite

  Viza O-1 / O-2______________________________
Se acorda persoanelor cu merite si aptitudini deosebite in domeniul stiintei, artelor, educatziei, afacerilor, sportului sau celor care au demonstrat ca au inregistrate succese deosebite in domeniul industriei filmului sau televiziunii.
Cererea de obtzinere a vizei O-1 se aplica ptr un singur beneficiar si trebuie inaintata cu cel putzin 6 luni inainte de inceperea activitatzii in SUA.
Persoanele care insotzesc posesorul de viza O-1 trebuie sa inainteze o cerere separata ptr obtzinerea vizei O-2 si trebuie sa demonstreze ca vor lucra in domeniul in care lucreaza posesorul vizei O-1 si ca vor lucra cu el pe perioada vizei.
Aceste cereri de viza ( ptr O-1 cit si ptr O-2 ) nu pot fi emise si inanintate din partea petitzionarilor, ci din partea angajatorului/patronului din SUA, sau a unei agentzii de impresariat sau plasator de cadre pe piatza americana.
Cererea de obtzinere a vizei O-1/O-2 trebuie sa fie insotzita deasemeni de citeva acte:
 1.documente care sa evidentzieze caracterul exceptional al persoanei in domeniul specificat. (titluri, diplome si premii cistigate la concursuri internationale ).
 2.copii ale contractului dintre petitzionar si angajatorul din SUA, sau cel putzin o copie scrisa a intzelegerii verbale dintre cele doua partzi.
 3.o explicatzie detailata a activitatzii petitzionarului pe durata sederii in SUA si eventual o copie a itinerarului si spectacolelor ( daca este cazul ) pe aceasta perioada.
 4.o recomandare din partea unor persoane erudite care sa ateste caracterul exceptzional in domeniul specificat al persoanei care cere viza O-1.
 5.in cazul in care mai multzi patroni sint implicatzi in aceasta activitate, fiecare va trebui sa inainteze o cerere de viza O-1 separata.
Durata de valabilitate a vizei este in principiu de 3 ani, dar daca se aduc dovezi de continuitate in domeniul in care a fost eliberata viza, se pot obtzine extensii de sedere in pasi de cite un an de la an la an.

 Atleti actori si personal atasat show-business-ului
  Viza P-1______________________________
1. Aceasta viza se acorda atletzilor in vederea participarii la competitzii specifice individual sau facind parte dintr-o echipa careia i s-a recunoscut nivelul internatzional de performantza.
2. Aceeasi viza se poate acorda si persoanelor din industria show-business-ului recunoscute international cu performantze deosebite de-a lungul unei perioade de cel putzin un an.
In aceasta categorie intra artistii dar si persoanele care lucreaza in strinsa legatura cu artistul ( electricieni, recuziteri, masinisti ... etc.)
Ptr viza P1, cererea de obtzinere a vizei se poate face doar de catre agentzia de impresariat din SUA direct interesata in spectacolele respective.
Atit ptr P1, cit si ptr P2, sau P3 cererea de obtinere a vizei se poate inainta cu cel mult 6 luni inainte de perioada ceruta de petitzionar.
Odata cu cererea, trebuie alaturate acte care sa justifice nivelul de recunoastere internatzionala al atletului sau persoanei din industria show-businessului.
O copie a contractului intre cele doua partzi: parte straina si partea americana.
O nota explicativa a tipului de spectacole ce vor avea loc, a itinerarului precum si datele de incepere si terminare a sejurului in SUA.
Un afidavit semnat de partea americana si contrasemnat de o organizatzie de munca prin care se atesta performantzele deosebite ale atletului sau persoanei din industria show-business-ului. Viza se acorda ptr durata a 5 ani si se poate prelungi la cerere pina la 10 ani.
  Viza P-2______________________________
Aceasta viza se acorda tuturor persoanelor din industria show-business-ului care doresc sa dea spectacole individual sau in grup in cadrul programului de schimburi reciproce de artisti dintre organizatzii artistice din SUA si alte tzari.
Cererea de obtzninere a vizei poate fi inaintata doar de organizatzia de munca din SUA care a negociat intzelegerea de schimb reciproc de artisti, de sponsorul organizatziei, sau de patronul din SUA direct interesat in programul de schimb.
Ptr. posesorii de P2 sau P3 viza e valabila 1 an si se poate prelungi de la an la an. Interesant este faptul ca atit P1 cit si P2 sau P3 pot incepe procedura de obtzinere a certificarii de munca si deci pot aplica si ptr rezidentza permanenta.
  Viza P-3______________________________
Se acorda persoanelor din industria show-business-ului care vin sa evolueze pe piatza americana a spectacolelor - comercial sau necomercial - in cadrul programului de spectacole culturale unice - cu tenta etnica deosebita.
Cultural unic inseamna un stil artistic de expresie, metodologie, sau mediu, specific unei anumite tzari, natiuni, societatzi, clase, etnii, religii, trib, sau grup de persoane.
Sponsor - este acea persoana sau organizatzie care nu se angajeaza sa plateasca posesorii de viza P3, dar isi asuma responsabilitatea veridicitatzii actelor care insotzesc cererea de eliberare a vizei.
  Viza P-4______________________________
Se acorda sotzului/sotziei si copiilor posesorului de viza P1, P2, sau P3. Nu pot primi drept de munca.

  Religious Workers
  Viza R-1______________________________
Acest tip de viza este disponibila pentru membrii religiosi straini ai cultelor care sunt constituite in organizatzii non-profit.
     Aplicantzii, in general sunt preotzi sau lucratori religiosi de profesie cum ar fi: lucratori liturgici, instructori de religie, consilieri de religie, cantori, catehisti, translatori religiosi, lucratori in spitalele religioase, misioanari …etc.
     Lista posibilelor locuri de munca nu e limitata la profesiile enumerate mai sus. Una dintre conditziile impuse de serviciul de emigrari este ca aplicantul sa fi fost membru al acelei organizatzii non-profit in ultimii doi ani inainte de a cere viza R1. Aceasta viza este limitata in timp la maxim 5 ani.
      Este absoluta nevoie sa petrecetzi cel putzin un an in Romania inainte de a cere din nou aprobarea unei noi vize R1, daca atzi avut deja timp de 5 ani viza respectiva.
      Dependentzii purtatorului de viza R1 il pot insotzi pe acesta pe perioada validitatzii ei, putand totodata beneficia de dreptul de a studia.
  Viza R-2______________________________
Persoanele care se califica ptr R-2, sint copii si sotzul/sotzia posesorului de R-1. Posesorii de viza R-2 nu au drept de munca.
  Viza Q______________________________
Persoanele care se califica:
Cetateni straini care participa temporar la programe de schimburi culturale internationale in Statele Unite ale Americii si care stapanesc limba engleza la un nivel care le permite sa comunice cu usurinta informatii despre cultura tarii lor.
Generalitati:
Programele de schimb cultural international prezinta avantajul ca asigurara cursuri de specializare si locuri de munca pentru participanti. Aceste programe de schimb cultural au fost concepute in scopul raspandirii traditiilor, culturii si istoriei tarilor din care provin participantii.
Obligatia de a face petitia este in sarcina angajatorului american. Petitia trebuie depusa cu cel putin 45 de zile inainte de data inceperii lucrului. Schimbul cultural trebuie sa aiba loc in scoli, muzee sau companii americane care au contact direct cu publicul. Durata maxima pentru care se acorda acest tip de viza este de 15 luni.
Un dezavantaj al acestui tip de viza ar fi acela ca sotia/sotul si copiii detinatorului de viza Q nu-l pot insoti pe acesta in Statele Unite. Detinatorii de viza Q sunt obligati sa se reintoarca in tara de origine la sfarsitul perioadei de valabilitate a vizei si nu pot participa la alt program de acelasi tip mai devreme de un an de la reintoarcerea in tara.
  Viza TN______________________________
Persoane eligibile:
Acest tip de viza este privilegiul acordat numai cetatenilor canadieni si mexicani in baza unui tratat special intre Statele Unite ale Americii pe de o parte si Canada si Mexic pe de alta parte.
Asadar acest tip de viza se acorda cetatenilor canadieni si mexicani care doresc sa munceasca temporar in Statele Unite ale Americii in pozitii specializate din punct de vedere professional.
Cerinta cea mai importanta a acestei vize este ca solicitantii trebuie sa fi absolvit o institutie de invatamant superior de cel putin a 4 ani (Bachelor's Degree).
Generalitati:
Durata pentru care se acorda acest tip de viza este de 1 an si poate fi prelungita fara nici un fel de restrictii, atata timp cat posesorului de viza i se ofera un loc de munca corespunzator pregatirii sale.
Sotul /sotia si copiii detinatorului de viza TN il pot insoti pe acesta in Statele Unite ca dependenti cu viza TD. Dependentii detinatorului de viza TN nu au drept de munca, dar in schimb au dreptul sa studieze in Statele Unite.
Unul dintre dazavantajle acetui tip de viza este ca din acest statut nu se poate aplica pentru rezidenta permanenta (green card).
  Viza TD______________________________
Se califica:
Sotul/sotia si copiii cetateni canadieni sau mexicani ai detinatorului de viza TN care il pot insoti pe acesta in Statele Unite ale Americii ca dependenti.
Generalitati:
Dependentii sub viza TD au dreptul sa studieze la orice tip de institutie de invatamant din Statele Unite insa nu au drept de munca.